Grécky premiér požiadal o 2-ročné predĺženie času na realizáciu úspor

16.09.2012 Celý región

Atény 15. septembra (TASR) - Grécky premiér Antonis Samaras požiadal medzinárodných veriteľov o viac času na plnenie úsporných cieľov. Nový program uťahovania opaskov v celkovej hodnote 11,5 miliardy eur bude pre Grékov znesiteľnejší, ak sa jeho realizácia predĺži z dvoch na štyri roky, uviedol Samaras pre americký denník Washington Post. "Hovoríme o predĺžení do roku 2016."

Nový úsporný balík vyvolal spory v gréckej vládnej koalícii a stále nie je známa jeho konečná podoba. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker preto v piatok (14. 9.) vyzval Grékov, aby sa čo najrýchlejšie dohodli. Schválenie nového úsporného balíka je totiž podmienkou pre pozitívne hodnotenie reformného úsilia Atén zo strany takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). To je zasa predpokladom pre uvoľnenie ďalšej časti peňazí zo záchranného úveru pre Grécko. V prípade pozastavenia finančnej pomoci sa Atény dostanú do platobnej neschopnosti.

Samaras dúfa, že štát z tejto ďalšej tranže vo výške 31,5 miliardy eur rekapitalizuje banky a vyplatí dlhy súkromnému sektoru vo výške 6 miliárd eur.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región